Optic World Optika – szemüveg, kontaktlencse, napszemüveg forgalmazás, látásvizsgálat

HÍREK & ÚJDONSÁGOK
 

Opticworld Optika

Az UV-sugárzás: ahogy engem érint

Fájdalommentesen, jelentéktelen tünetek összességeként van hatása a szemre az UV-sugárzásnak. A károsodás lépései szinte követhetetlenek, ám „eredményei” józan óvatosságra intenek.

Hogyan érezhetem, ha káros mennyiségű UV-sugárzás érte a szemem?

A gyengébb éjjeli látás mellett a színek pontos észlelésével lesz problémánk. A folyamat lassú, azonban a több apróbb-nagyobb terhelés összeadódik. A szem nem felejt – mondhatnánk, bár így elsőre elég furcsán hangzik.

ow1

Gyógyszerektől lehet érzékenyebb a szemem?

Sajnos igen. Nem is gondolunk rá, pedig az apróbetűs gyógyszerszedési kockázatok között szerepel ez a veszély. Aránylag gyakran alkalmazott orvosságokról van szó: fogamzásgátlók, nyugtatók, de még egyes antibiotikumoknak is lehet ilyen mellékhatása.

Milyen szembetegségeket okozhat az UV-sugárzás?

Sorolom, a teljesség igénye nélkül:

legáltalánosabb a szürkehályog, és a sárgatest sorvadás, ami 50 év feletti látásvesztéssel jár.
Kúszóhártya.
Pterygium, ami tulajdonképpen egy góc. Műtétileg eltávolítható.

A szabadban dolgozom, mit tehetek?

ow2

Aki a szabad levegőn dolgozik, annak le kell mondania az irodai ülőmunka okozta tipikus megbetegedések lehetőségéről. Cserébe – tartós napsütésben – a szeme (és bőre) kerül kiszolgáltatott helyzetbe.
Érdemes ragaszkodni a védőszemüveghez. Egy jól megválasztott keret a munkaruhához még jól is áll. Sőt, kiderül, hogy egy-két kiegészítővel nem csak a munkaruházati prospektusok modelljein áll jól az „egyenruha”…

ow3

Vannak apróbb előjelzései is, hogy túlzásba vittem a napszemüveg nélküli napon tartózkodást?

Szerencsére igen. Talán épp eléggé kellemetlenek, hogy időben komolyan vegyük szemünk védelmét. Égő-szúró érzés a szemben lehet az allergiától, de a fenti probléma jele is. A kötőhártya-gyulladásnak is több oka lehet, közöttük ez az egyik. Ha azonban erősnek érezzük azt a fényt, ami korábban nem okozott problémát, elég valószínű, hogy egyértelműen erről van szó.

Ez az UV-A vagy UV-B, amiről beszéltünk?

Tudománytalannak tűnne, ha ezt a kérdést nem tisztáznánk. Három betűvel különböztetjük meg a színkép ibolya tartományán túli, láthatatlan fényt. Hullámhosszától függően A, B és C jelet adtak a kutatók az ultraviola sugárzásnak.

Az UV-C-t elnyeli az ózonréteg. Már ahol van… Az UV-B a szem felszínén fejti ki kedvezőtlen hatásait, míg harmadik testvérük az UV-A a szem mélyebb rétegeiben fellépő problémákért felelős.
A három testvér közül, akár a népmesékben, a legkisebb a jó és a legnagyobb (hullámhosszúságú) a legádázabb. De száz szónak is egy a vége: viseljünk napszemüveget!

 

Optic World Optika

logo 180

A TISZTÁN LÁTÁS SZAKÉRTŐJE

 

Kapcsolat

  • Tel: +(36) 30 637 50 26
  • Fax: +(36) 33 401 152
  • Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Weboldal: http://www.opticworld.hu 
  • Webshop: http://www.shoptika.hu