Optic World Optika – szemüveg, kontaktlencse, napszemüveg forgalmazás, látásvizsgálat

Hypoxia

 

Kontaktlencse nem megfelelő hordásának veszélyei

 

A szemünket kívülről borító szaruhártyát a vérerek nem látják el a működéséhez szükséges oxigénnel, ezért azt a levegőből veszi fel. Nappal ennek semmi akadálya, hiszen szemünk nyitva van, tehát közvetlenül érintkezik a levegővel. Amikor azonban alszunk, szemünk a csukott szemhéj vérerecskéin keresztül csak a napközbeni oxigénmennyiség egyharmadát tudja felvenni, melynek következtében szaruhártyánk enyhén megduzzad, ami normálisnak tekinthető.


Aki látáshibáit kontaktlencse használatával szeretné korrigálni, általában lágy lencséket használ. A lágy kontaktlencsék viselete mellett egész nap elegendő mennyiségű oxigén jut a szemhez.
Ma már a forgalomban rengeteg fajtájú, időtartamú, típusú, színű kontaktlencse van. A választék igen nagy. Mindenképpen széleskörű felmérés és sokrétű szemvizsgálat szükséges ahhoz, hogy eldönthessük szemünknek melyik a legmegfelelőbb!

A kontaktlencseviselők számára különös jelentőségű, hogy lencséjük milyen oxigénáteresztő képességgel rendelkezik. Ha hagyományos kontaktlencsét használunk és azt este nem vesszük ki a szemünkből, a lencse és a szemhéj is gátolja az oxigén szabad áramlását. Vagyis ebben az esetben még az éjszakai csökkent oxigén mennyiség sem tud eljutni a szaruhártyához. A szaruhártya duzzanata ilyenkor akár háromszorosa, négyszerese is lehet a normálisnak. A nem megfelelő oxigénáteresztő-képeséggel rendelkező lencsék használatának következményeként a szaruhártya abnormális duzzanatán kívül egyéb káros mellékhatásokkal is számolhatunk,nevezetesen az oxigénhiánnyal..

Az oxigénhiány (hypoxia) mértékétől függően a kontaktlencsék nemcsak átmeneti duzzadást, hanem tartós elváltozásokat, például fekélyes kötőhártya-gyulladást is okozhatnak,valamint tartós látáscsökkenést..


Mi okozhat hypoxiát? Elsősorban a nem megfelelő hordás,tehát ha a megszabott időn túl hordjuk a lencsénket.Minden lencsének megvan a maga hordási ideje:1nap,2hét,1 hónap. Ez az idő az,amíg a lencse az oxigént a megfelelő mennyiségben átjuttatja a szaruhártyához. Ha olyan lencsében alszunk el,amiben nem lehet,ugyanilyen oedémát,oxigénhiányt okozunk.


A szemre nézve a legegészségesebb az új technológiájú szilikon-hidrogél kontaktlencse, amelynek a viselési költségei nem olyan nagyok, mint gondolnánk,viszont a legmagasabb oxigénáteresztő képességgel rendelkezik. Amikor életében először helyez kontaktlencsét a szemébe, átlagban 20 perc - 2 óra szükséges a hozzászokáshoz, miután már nem is érzi, hogy viseli, esetenként lehet ez hosszabb idő, de maximum néhány nap. Szemorvosa,kontaktológusa minden esetben részletes felvilágosítást ad arról, hogy mit tehet annak érdekében, hogy szemei mielőbb hozzászokhassanak a kontaktlencsék viseléséhez.

A cukorbetegség és a pajzsmirigy túlzott működése hatással lehet a szervezet által kiválasztott könny mennyiségére és minőségére is. Ezen felül ellenjavallt lehet a kontaktlencse használata komolyabb allergiás tünetek és némely olyan bőrbetegség esetén is, amely a szemhéj széleinek túlérzékenységét okozza.