Opticworld Optika Napszemüveg Kontaktlencse

 if facebook online social media 734399 Instagram Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Telefon

Látásvizsgálat

Bár a rendszeres látásvizsgálat fontos lenne a minél előbbi korrekció és a súlyosabb látásromlás megelőzésében, azonban a legtöbben csak akkor mennek szemészhez, ha már zavaróvá válik a probléma. Az életkorral, az idő múlásával sokan szembesülnek azzal, hogy az olvasáshoz egyre távolabb kell tartaniuk a könyvet vagy újságot, míg végül eljön az a pillanat, hogy "túl rövid az ember karja".

Ekkor válik szükségessé az olvasó szemüveg használata.

A következő gond, amikor emellett már távolra sem lát jól az illető, illetve a monitor előtti munkavégzéshez egy harmadik szemüveg lenne szükséges.

Szerencsére van megoldás, mégpedig a progresszív lencse, vagy ismertebb nevén a multifokális szemüveg használata, amely esztétikusan és észrevétlenül egyesíti magában mindhárom szemüveget.

Akik már viseltek ilyet, tapasztalhatták a multifokális szemüveg kapcsán esetlegesen felmerülő problémákat: a nehéz megszokást, a látótér szűkülését, a bizonytalanságot lépcsőn járásnál, stb. Fontos azonban tudni, hogy nem csupán egyetlen megoldás létezik, több lehetőség közül lehet választani! A legújabb technológiai fejlesztések révén kiküszöbölhetőek az eddigi problémák.

A multifokális szemüveg előnyei

Amennyiben a látásvizsgálat alkalmával több problémát is észlelt a szakember, ezek kezeléséhez több szemüvegre is szükség lehet. Ennél sokkal kényelmesebb megoldást jelent a multifokális szemüveg. A multifokális lencséket zónákra osztják, hogy a viselő bármilyen távolságra megfelelően élesen lásson. Nem kell szemüveget cserélnie, ha váltani szeretne a közeli és a távoli fókusz között. A lencse felső része a távoli látást biztosítja, míg az alsó részen át a közeli tárgyakat látja élesen. A lencse minél jobb, a viselő számára minél nagyobb komfortot nyújtó kialakítása érdekében figyelembe kell venni az egyéni szokásokat is.

Látásvizsgálat korszerűen

Az INDO Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Osztálya és a világ vezető ergonómiai központja, a Valenciai Biomechanikai Intézet az elmúlt években számos kutatást végeztek, s együttműködésük a látásvizsgálat reformját eredményezte:
Kimutatták ugyanis, hogy minden ember egyedi tekintési szokásokkal bír, amelyet minden dimenzióban mérni kell a látásvizsgálat során.

A tekintési szokások épp olyan egyediek, mint például a járás vagy a beszédmód. A személyre szabott szemüveglencse elkészítése érdekében, az INDO az egyéni tekintési szokásokat is figyelembe veszi, vagyis a szem és a fejmozgás koordinált kombinációját tekintés közben.

Az INDO különleges VISUAL MAP® rendszere egy rendkívül kifinomult, új generációs diagnosztikai eszköz, amely térérzékelő CCD kamerapár segítségével képes rögzíteni a páciens fej- és szemmozgását egy háromdimenziós vizuális feladat elvégzése közben. A szem útvonalát a jellemző tekintési területek és a mozdulat gyakoriságát megjelenítő reprezentatív térképpel ábrázolja. Az INDO készülékkel végzett látásvizsgálat során mért paraméterek alapján készíthető el az a speciális lencse, amelyre a vásárlónak szüksége van.

INDO látásvizsgálat az Optic Worldben

Az Optic Worldben az első pillanattól kezdve személyre szabottan, a felhasználó igényeinek és életvitelének figyelembe vételével tervezzük, majd készítjük el a szemüveget. A látásvizsgálat során az egyéni – minden személynél más – tekintési szokásokat is figyelembe vesszük.

A tekintési szokások ismeretében pontosan meghatározható a multifokális lencse zónáinak ideális elhelyezkedése. Az eredmény a teljesen személyre szabott, az alany számára optimális EyeMADE lencse, mely maximális vizuális megelégedettséget és garantáltan tökéletes megszokást eredményez viselője számára. Ezáltal a lehető legkényelmesebb megoldást tudjuk nyújtani a hozzánk fordulóknak.

A látásvizsgálat gyakorisága

A szem igénybe vétele miatt idővel romlik a látásunk. Ezt szinte természetesnek vesszük, és sokan sajnos egyáltalán nem is törődnek vele. Pedig más szűrővizsgálatokhoz hasonlóan a látásvizsgálat esetében is fontos, hogy akkor is rendszeresen elvégeztessük, ha nincsenek panaszaink, nem érzékelünk semmilyen változást. A látás romlása általában nem egyik napról a másikra, hanem fokozatosan következik be. Éppen emiatt sokan csak akkor szembesülnek a problémával, mikor az már jelentősen megnehezíti az életüket. Ajánlott évente legalább egyszer látásvizsgálatnak alávetni magunkat. Különösen igaz ez a kontaktlencsét hordókra. Az utóbbi években egyre többen szerzik be az interneten keresztül lencséiket. Számukra fokozottan ajánlott a rendszeres kontrollvizsgálatokon való részvétel.

A látásvizsgálat elemei

A látásvizsgálat alapvetően három részből szokott állni, és összesen mintegy 20 percet vesz igénybe. A látásvizsgálat első lépéseként a páciens panaszai és jelenlegi szemüvege vagy kontaktlencséje felől érdeklődünk. Egy magasan képzett szakember már a tünetek (szemviszketés, homályos vagy kettős látás, fejfájás) alapján fel tudja mérni a probléma lehetséges okait. Ezt követően egy objektív vizsgálatnak vetjük alá a pácienst. Ezt egy refraktométer nevű műszerrel végezzük, amely a szem optikai tulajdonságai alapján megadja a pontos dioptriaadatokat. A refraktométert számítógép vezérli, hogy a kapott adatok a lehető legpontosabbak legyenek. Az objektív látásvizsgálat után következik a szubjektív felmérés, amelynek részeként sor kerül a jól ismert táblaolvasásra. Míg a refraktométeres felmérés csupán száraz tényeket közöl, az szubjektív vizsgálat már figyelembe veszi a páciens saját tapasztalatait is. Különböző lencséket próbálhat ki, előbb jobb és bal, végül mindkét szemével leolvashatja a fali- vagy a vetített táblát, és Ön döntheti el, mely lencsék hozták a legjobb eredményt. Ezek alapján határozzuk meg, milyen szemüveg az ideális választás. A látásvizsgálat során természetesen figyelembe vesszük a kórelőzményeket is.

Innovatív látásvizsgálat a személyre szabott szemüveg érdekében - Optic World