Optic World Optika – szemüveg, kontaktlencse, napszemüveg forgalmazás, látásvizsgálat

Törzsvásárló kártya

>Kártyaélesítés - Egyenleg lekérdezés

Opticworld Törzsvásárlói kártya szabályzat

törzsvasarloi kártya v2 eleje arnyekkalA törzsvásárlói kártyával a vásárló az Opticworld által nyújtott kedvezményeket vehet igénybe, az alábbi szabályok szerint:

Ezüst kártya: Vásárlás értékének 5%-át a vásárló pontokban megkapja

Arany kártya: 10 % azonnali kedvezmény a vásárlásból, valamint a kedvezménnyel csökkentett vásárlás értékének 5%-át a vásárló pontokban megkapja

Platina kártya: 20 % azonnali kedvezmény a vásárlásból, valamint a kedvezménnyel csökkentett  vásárlás értékének 5%-át a vásárló pontokban megkapja

Gyémánt kártya: 30 % azonnali kedvezmény a vásárlásból, valamint a kedvezménnyel csökkentett  vásárlás értékének 5%-át a vásárló pontokban megkapja

Családi kártya: Legfeljebb 4 családtag veheti igénybe. Az igénybevevő személyeket az Opticworld üzletekben lehet regisztrálni. Családi kártya esetén a fenti kártyafajtákkal megegyező kedvezményeket minden családtag igénybe veheti, a pontok egy közös egyenlegben kerülnek nyilvántartásra. A Családi kártya felhasználásának feltétele hogy a felhasználó tagja legyen a 4 regisztrált családtagnak.

Az Opticworld a különböző kártyafajtákat a vásárlás mértékétől függően, illetve egyedi elbírálás alapján bocsátja a vásárló részére. Az Opticworld fenntartja a jogot, hogy további törzsvásárlói kártyatípusokat bocsásson ki, melyekre vonatkozó szabályokat egyedi szerződésben határozza meg.

Bővebben...

Kontaktlencse használata

 

Kontaktlencse használati útmutató

Tisztaság biztosítása

A higiénia alapvető követelmény a kontaktlencsét viselők számára, ezért fontos, hogy betartsa az alábbiakat: mielőtt a lencséhez nyúlna, mindig alaposan mosson kezet, lehetőleg antibakteriális kézmosóval vagy folyékony szappannal, illetve tisztítószerrel. Figyeljen arra, hogy kéztörlés után a törölköző apró szálai ne maradjanak a kezén. A lencsék előtt ne használjon kozmetikumokat, krémeket. Sminkjét a lencse felrakása után tegye fel. A műveleteket ajánlott sima, tiszta felület felett végezni, ezzel elkerülhető a lencsék elvesztése. Ha mosdókagyló felett dolgozik, használja a mosdótál dugóját.


A kontaktlencsék felhelyezése:

lapos_tanyer mely_tanyer
Lapostányér - helytelen Mélytányér - helyes

 

A kontaktlencse felhelyezése előtt ellenőrizze, hogy felülete tiszta-e, nem sérült-e meg, vagy nem szakadt-e el. Ha szennyezett, tisztítsa meg a lencséhez ajánlott ápolószerrel; ha szakadt dobja ki, és vegyen elő egy újat. A lencsék felcserélésének elkerülése végett mindig a jobb szemével kezdjen. Helyezze a lencsét a mutatóujjára, és szemmagasságban tartva ellenőrizze, hogy a lencsék nincsenek-e kifordulva.

 1.A jobb keze középső ujjával húzza le az alsó szemhéját

2. Bal keze mutatóujjával húzza fel a felső szemhéját a szempilláival együtt, és óvatosan helyezze a kontaktlencsét a szeme közepére

3. Nézzen lefelé, és engedje vissza az alsó, majd a felső szemhéját. Néhány másodpercig forgassa körbe szemét, amíg a lencse a helyére nem kerül.

4. ha úgy érzi, hogy a lencséje nincs a helyén, akkor zárja le a szemhéját, majd finoman masszírozza a lencsét a helyére a szemhéján keresztül

 


A kontaktlencse eltávolításának 2 módszere

 A, Nézzen egyenesen előre – tág, nyitott szemmel -, majd a mutató- és a hüvelykujjával enyhén nyomja össze a kontaktlencse széleit. Ezután emelje ki a lencsét a szeméről. Vigyázzon arra, hogy a körmeivel ne sértse meg a lencséit.
 B, Ügyeljen arra, hogy mindig ugyanazt a lencsét vegye ki először.Nézzen felfelé, és egyik mutatóujját helyezze a kontaktlencse közepére. Húzza le a lencsét az alsó szemhéjáig, majd az így felgyűrődő kontaktlencsét finoman emelje ki a szeméből.

 


A kontaktlencse tisztítása, tárolása.
A lencsék tisztán tartása alapvető követelmény a kontaktlencsét viselőknek. Ezért fontos, hogy betartsa orvosa, kontakto-lógusa javaslatait, illetve az alábbi utasításokat:

tisztitas 1.A lencsét eltávolítása után tegye a tenyerébe

2. Öntsön néhány csepp ápolószert a lencsére. Körkörös mozdulatokkal finoman dörzsölve tisztítsa meg. (Peroxid alapú rendszernél ezt a tisztítási műveletet nem kell elvégezni)

3. A lencsét tisztítás után bőven öblítse le ápolószerrel, ügyelve arra, hogy az összes szennyeződést eltávolítsa (felhalmozódott nyálka, baktériumok, lerakódások)

4. Helyezze a lencsét a tokjába, ügyelve arra hogy a megfelelő helyre kerüljön. (Az R a jobb oldali, az L a bal oldali tégelyt jelöli)

5. Ügyeljen arra, hogy az ápolószer teljesen ellepje a lencséket!


Fontos:
-Mindig a lencséhez ajánlott ápolószert használja
-Soha ne keverje az ápolószereket
-Soha ne használja újra a lencsetokban lévő oldatot
-Minden nap friss folyadékot használjon, mind a tisztításhoz, mind a tároláshoz, föggetlenül attól, hogy használta-e a kontaktlencséit vagy sem
-Minden lencséhez csak az ajánlott ápolószereket használja, a használati utasításoknak megfelelően (kemény, félkemény, lágy típusú lencsék)
-Soha ne tárolja lencséit sóoldatban
-Soha ne vegye a lencséit a szájába
-Soha ne használjon csapvizet, sem a kontaktlencse, sem pedig a tároló tok tisztítására

Ügyeljen arra, hogy ne hagyja sokáig a szabad levegőn a lencséket, mert kiszáradnak és törékennyé válnak. Ha a szeme bepirosodik, vagy kényelmetlen, irritáló érzése van, vegye ki a lencséket. Ha a javulás nem tapasztalható, keresse fel orvosát, kontaktológusát. Fontos, hogy részt vegyen a rendszeres kontaktológiai kontrollvizsgálatokon. Orvosa, kontaktológusa ajánlásával használjon szemcseppet és fehérjeoldót. Kézmosáshoz és a kontaktlencsetok tisztításához használjon optikai kézmosót.

Látásvizsgálat

Bár a rendszeres látásvizsgálat fontos lenne a minél előbbi korrekció és a súlyosabb látásromlás megelőzésében, azonban a legtöbben csak akkor mennek szemészhez, ha már zavaróvá válik a probléma. Az életkorral, az idő múlásával sokan szembesülnek azzal, hogy az olvasáshoz egyre távolabb kell tartaniuk a könyvet vagy újságot, míg végül eljön az a pillanat, hogy "túl rövid az ember karja".

Ekkor válik szükségessé az olvasó szemüveg használata.

A következő gond, amikor emellett már távolra sem lát jól az illető, illetve a monitor előtti munkavégzéshez egy harmadik szemüveg lenne szükséges.

Szerencsére van megoldás, mégpedig a progresszív lencse, vagy ismertebb nevén a multifokális szemüveg használata, amely esztétikusan és észrevétlenül egyesíti magában mindhárom szemüveget.

Akik már viseltek ilyet, tapasztalhatták a multifokális szemüveg kapcsán esetlegesen felmerülő problémákat: a nehéz megszokást, a látótér szűkülését, a bizonytalanságot lépcsőn járásnál, stb. Fontos azonban tudni, hogy nem csupán egyetlen megoldás létezik, több lehetőség közül lehet választani! A legújabb technológiai fejlesztések révén kiküszöbölhetőek az eddigi problémák.

A multifokális szemüveg előnyei

Amennyiben a látásvizsgálat alkalmával több problémát is észlelt a szakember, ezek kezeléséhez több szemüvegre is szükség lehet. Ennél sokkal kényelmesebb megoldást jelent a multifokális szemüveg. A multifokális lencséket zónákra osztják, hogy a viselő bármilyen távolságra megfelelően élesen lásson. Nem kell szemüveget cserélnie, ha váltani szeretne a közeli és a távoli fókusz között. A lencse felső része a távoli látást biztosítja, míg az alsó részen át a közeli tárgyakat látja élesen. A lencse minél jobb, a viselő számára minél nagyobb komfortot nyújtó kialakítása érdekében figyelembe kell venni az egyéni szokásokat is.

Látásvizsgálat korszerűen

Az INDO Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Osztálya és a világ vezető ergonómiai központja, a Valenciai Biomechanikai Intézet az elmúlt években számos kutatást végeztek, s együttműködésük a látásvizsgálat reformját eredményezte:
Kimutatták ugyanis, hogy minden ember egyedi tekintési szokásokkal bír, amelyet minden dimenzióban mérni kell a látásvizsgálat során.

A tekintési szokások épp olyan egyediek, mint például a járás vagy a beszédmód. A személyre szabott szemüveglencse elkészítése érdekében, az INDO az egyéni tekintési szokásokat is figyelembe veszi, vagyis a szem és a fejmozgás koordinált kombinációját tekintés közben.

Az INDO különleges VISUAL MAP® rendszere egy rendkívül kifinomult, új generációs diagnosztikai eszköz, amely térérzékelő CCD kamerapár segítségével képes rögzíteni a páciens fej- és szemmozgását egy háromdimenziós vizuális feladat elvégzése közben. A szem útvonalát a jellemző tekintési területek és a mozdulat gyakoriságát megjelenítő reprezentatív térképpel ábrázolja. Az INDO készülékkel végzett látásvizsgálat során mért paraméterek alapján készíthető el az a speciális lencse, amelyre a vásárlónak szüksége van.

INDO látásvizsgálat az Optic Worldben

Az Optic Worldben az első pillanattól kezdve személyre szabottan, a felhasználó igényeinek és életvitelének figyelembe vételével tervezzük, majd készítjük el a szemüveget. A látásvizsgálat során az egyéni – minden személynél más – tekintési szokásokat is figyelembe vesszük.

A tekintési szokások ismeretében pontosan meghatározható a multifokális lencse zónáinak ideális elhelyezkedése. Az eredmény a teljesen személyre szabott, az alany számára optimális EyeMADE lencse, mely maximális vizuális megelégedettséget és garantáltan tökéletes megszokást eredményez viselője számára. Ezáltal a lehető legkényelmesebb megoldást tudjuk nyújtani a hozzánk fordulóknak.

A látásvizsgálat gyakorisága

A szem igénybe vétele miatt idővel romlik a látásunk. Ezt szinte természetesnek vesszük, és sokan sajnos egyáltalán nem is törődnek vele. Pedig más szűrővizsgálatokhoz hasonlóan a látásvizsgálat esetében is fontos, hogy akkor is rendszeresen elvégeztessük, ha nincsenek panaszaink, nem érzékelünk semmilyen változást. A látás romlása általában nem egyik napról a másikra, hanem fokozatosan következik be. Éppen emiatt sokan csak akkor szembesülnek a problémával, mikor az már jelentősen megnehezíti az életüket. Ajánlott évente legalább egyszer látásvizsgálatnak alávetni magunkat. Különösen igaz ez a kontaktlencsét hordókra. Az utóbbi években egyre többen szerzik be az interneten keresztül lencséiket. Számukra fokozottan ajánlott a rendszeres kontrollvizsgálatokon való részvétel.

A látásvizsgálat elemei

A látásvizsgálat alapvetően három részből szokott állni, és összesen mintegy 20 percet vesz igénybe. A látásvizsgálat első lépéseként a páciens panaszai és jelenlegi szemüvege vagy kontaktlencséje felől érdeklődünk. Egy magasan képzett szakember már a tünetek (szemviszketés, homályos vagy kettős látás, fejfájás) alapján fel tudja mérni a probléma lehetséges okait. Ezt követően egy objektív vizsgálatnak vetjük alá a pácienst. Ezt egy refraktométer nevű műszerrel végezzük, amely a szem optikai tulajdonságai alapján megadja a pontos dioptriaadatokat. A refraktométert számítógép vezérli, hogy a kapott adatok a lehető legpontosabbak legyenek. Az objektív látásvizsgálat után következik a szubjektív felmérés, amelynek részeként sor kerül a jól ismert táblaolvasásra. Míg a refraktométeres felmérés csupán száraz tényeket közöl, az szubjektív vizsgálat már figyelembe veszi a páciens saját tapasztalatait is. Különböző lencséket próbálhat ki, előbb jobb és bal, végül mindkét szemével leolvashatja a fali- vagy a vetített táblát, és Ön döntheti el, mely lencsék hozták a legjobb eredményt. Ezek alapján határozzuk meg, milyen szemüveg az ideális választás. A látásvizsgálat során természetesen figyelembe vesszük a kórelőzményeket is.

Innovatív látásvizsgálat a személyre szabott szemüveg érdekében - Optic World

Szemüveg készítés

A szemnek a legkevésbé megterhelő, ha a lehető legalacsonyabbra tesszük az asztalon, és legalább olyan messze legyen ameddig a kezünkkel elérünk. Legyen szemben, ne kelljen oldalra néznünk, vagy ferdén ülni előtte. Néhány munkaasztalba be van süllyesztve a monitor, általában nem látásergonómiai szempontból, mégis ideális megoldás. Ha a szem lefelé tekint, kisebb a szemrés, mintha egyenesen, vagy felfelé néz. Kisebb szemrésnél kevésbé párolog el a könny.

Ahhoz, hogy megértsük a képernyős munkahelyeken felmerülő különböző egészségünkre káros tényezőket, tudnunk kell ezeknek működését és hatásait.
 
Különböző megjelenítő eszközök működése, tulajdonságai

A monitorok a számítástechnika őskorának hírnökei, abból a szempontból, hogy itt alkalmaznak egyedül még elektroncsöveket, vagyis a képernyő katódsugárcsövét. Az elektronok nagy hő hatására kilépnek a fém vezetőkből, és a pozitív töltésű részek felé nagy sebességgel indulnak el a képernyő közepe felé. A képernyőt belülről foszforréteggel vonják be, amely elektron becsapódás hatására fényt bocsát ki a becsapódás helyén (képpont). A középre fókuszált elektronsugarat mágneses térrel el tudják téríteni, így az egész képernyő képpontjai megvilágíthatóak vele. A sugár a bal fölső sarokból indul, és jobbra haladva soronként rajzolja meg a képet. A sugár a jobb alsó sarokba érve visszafut a kiinduló állapotába. A fölrajzolás másodpercenként kb. 60-szor megtörténik, ezen idő alatt a pontok fénye még megmarad. A színes monitoroknál annyi a változás, hogy 3 elektronsugár halad egymás mellet, és mindig a megadott pontba csapódnak be.

A hagyományos monitorok továbbfejlesztéseként megjelentek a hengerpalást, majd a teljesen sík (Flatron) felületű képernyők. Ez azonban újabb problémát vetett fel, mivel az eltérített elektronsugár a középponttól távolabb ellipszis alakban csapódik az ernyőbe, rontva az élességet. A jelenlegi korszerű monitorok sugárzási paraméterei napjainkban jelentősen csökkentek. A képernyőn elöl középen 8-16 mGauss, elöl 30 cm-re 0,7-1,3 mGauss, hátul 10-30 mGauss, oldalt 25-75 mGauss.
Léteznek más típusú monitorok is amelyek nem katódsugárcsöves megoldást alkalmaznak, ami azt jelenti hogy nincs előttük, mellettük, körülöttük káros sugárzás. Ilyenek pl: az LCD - aktívmátrixos folyadék-kristály kijelzők, melyek, a képernyőn tranzisztorok által vezérelt világító piros, kék és zöld pontok segítségével jelenítik meg a képet. Sajnos a tranzisztorok hibája a képpont végleges meghibásodását is maga után vonja. Nagyon nagy a gyártási selejt hányad ezért még mindig drága az előállításuk. A másik lapos képernyőtípus a PDP Plazmakijelző. Foszforeszkáló kép pontok amelyek mindegyike egy kamrában található neon és xeon gáz keverékének feszültség hatására való gázkisülést hoz létre ami ultraibolya hatásként gerjeszti a képpontban található foszfort. Egyenlőre probléma a nagy fogyasztás és a relatív csekély kontraszt. Előnye a kis súly és a kis előállítási költség.

 
A kép minőségét - ha a körülményeket megfelelővé tettük - két dolog határozza meg. A videokártya és a monitor. A videokártyának tudnia kell a 85 Hz-ez függőleges képfrissítési frekvenciát. Ez manapság nem nagy feladat, viszont nagyon sok helyen régi gépek dolgoznak, amik ezt nem tudják. A képfrissítési frekvencia azt jelenti, hogy egy másodperc alatt hányszor villan fel a monitor képe a szemünk előtt. Ha ennek az értéke alacsony, a képet vibrálni látjuk. A 85 Hz-nél nagyobb érték általában a normál méretű monitoroknál nem szükséges.


Computerrel dolgozók panaszai
Computer Vision Syndrome (CVS)
                - Szemfájdalom
                - fáradtság
                - égő, viszkető érzés
                - homályos és kettős látás
                - fókuszálási nehézségek
                - fejfájás
                - hát, nyak és gerincfájdalom

Túl az ergonómiai elvárásokon, térjünk rá a szemészeti vonatkozásokra.
A képernyőfigyelés igen fontos elemére világít rá egy japán felmérés, mely szerint a tartósan számítógép előtt ülők kevesebbet pislognak, ami a szem kiszáradásához vezet. Normálisan 22-szer pislogunk percenként, olvasás közben ez a szám tízre csökken, a képernyőt figyelve mindössze hétre. ( kevesebbet pislogunk a koncentráció miatt) A szem idő előtti kifáradásának az alacsony pislogási szám meghatározó tényezője, különösen, ha alacsony a relatív páratartalom a helyiségben.

A monitor előtt kontaktlencsét használók (főleg a lágylencsések) hátrányosabb helyzetben vannak, mint a szemüvegesek. Ez nemcsak abból adódik, hogy a kevesebb pislogás miatt a kontaktlencse felszínét borító könnyfilm gyengül, felszakadhat, ezáltal a száraz szem tüneteit okozza, hanem a kontaktlencsék kisebb szűrőképességgel rendelkeznek.

A felületükre lerakódik az a finom por, amit a monitor sztatikus vonzása a környezetben lebegtet. A monitor mindig porosabb, mint az egyéb felületek a környezetében. Általában NEM javasoljuk a -tartós- monitor előtti munkák esetén a kontaktlencse viselést. Amennyiben a páciens ennek ellenére viselni akarja, akkor nedvesítő cseppek használatával a panaszok esetleg mérsékelhetőek.

A könnynek nedvesen kell tartania az érzékeny szaruhártyát és kötőhártyát, azokat oxigénnel el kell látnia. A könny antitesteket, enzimeket tartalmaz amelyek megakadályozzák a könnybe jutott szennyeződések, baktériumok, és vírusok okozta fertőzéseket. Pislogáskor a könny egyenletesen eloszlik a szemgolyó felszínén. Azért, hogy a könny mindezeknek a funkcióknak eleget tudjon tenni, nagyon bonyolult összetétellel rendelkezik. Ha a könnytermelésnek és a könnyeloszlásnak ebben a kifinomult rendszerében zavar támad, tehát a termelt könny minősége vagy mennyisége csökken Díszkomfort érzés lesz a kontaktlencse viselése, illetve kötőhártyánk akár még kontaktlencse viselete nélkül is piros, vérbő lesz.


Fényviszonyok, és látásergonómia
Beszélnünk kell a fényviszonyokról is. Olvasáshoz eddig is javasoltuk a helyi megvilágítást adó, de nem kápráztató lámpát. A beolvasandó adatokhoz ez szükséges úgy elhelyezve, hogy a monitorra ne essen a fénye. A helyiségben a túl erős fény is zavaró lehet, de az sem jó megoldás, ha lekapcsolják a világítást, és a kriptasötétségű helyiségben csak a képernyő világit. Az emberi szem fényadaptációja (pupilla tágulás-szűkülés, ideghártya retinabíbor) igen nagymértékű. Ezt kihasználva mindenképpen olyan fényviszonyok beállítása szükséges, hogy ez a két védő funkció a lehető leghatékonyabban működjön.
A képernyőre ne essen ablakból áradó vagy lámpa fénye, mert ez zavaró csillogást okoz, még a jobb monitorokra felvitt tükröződést csökkentő rétegnél is.


 

A szem fáradása a látott kép minőségétől függ. Ha a betűk kicsik, vagy elmosódottak, a színek rikítóak, nem élethűek, a szemet erőlteti. Márpedig a monitorok színei nem élethűek nem egyeznek az ideghártyánk érzékeny területén lévő csapsejtek színérzékenységének a kódoltságával Az is fontos, hogy a képernyő fényereje és a munkahely megvilágítása összhangban legyen. Sötét helyen egy fényes monitor nagyon fárasztó, és nincs rosszabb a monitor üvegében tükröződő lámpafénynél.

A szoba és a monitor mesterséges fénye a természetesnél több sárgát és kéket tartalmaz, ami szintén megterhelő a szem számára. A monitor helytelen elhelyezése (más irányban van a monitor, mint az asztalon lévő szöveg, vagy túl nagy a távolság a monitor és az írott szöveg között, vagy a monitor túl magasan van , a törzs, a fej és a szem sok felesleges mozgást végez így gyakran kell más távolságokra fókuszálnia. (Wimbledon)


A szemnek a legkevésbé megterhelő, ha a lehető legalacsonyabbra tesszük az asztalon, és legalább olyan messze legyen ameddig a kezünkkel elérünk. Legyen szemben, ne kelljen oldalra néznünk, vagy ferdén ülni előtte. Néhány munkaasztalba be van süllyesztve a monitor, általában nem látásergonómiai szempontból, mégis ideális megoldás. Ha a szem lefelé tekint, kisebb a szemrés, mintha egyenesen, vagy felfelé néz. Kisebb szemrésnél kevésbé párolog el a könny.

A fáradtságérzés oka lehet, hogy a szem huzamosabban egy irányba, és csak közelre tekint. A szemet mozgató izmok állandó, egyenletes terhelés alatt állnak, ez hosszú idő után megterhelő. Mintha huzamosabban vigyázzba kellene állni. Ilyenkor a távoli látás egy ideig rosszabbá válhat. Ez az alkalmazkodási görcs, ez a munka befejezése után percekig vagy akár ½-1 óra hosszára is fennállhat.

A kétszemes együttlátás egyensúlya felborul ami gyakran okoz fejfájást, szemfáradtságot, kettős látást. A kétszemes együttlátást 6 pár szemizmunk biztosítja, egy roppant kifinomult szenzoros-motorikus működésen keresztül. Ha az egyensúly felborul kettős látásunk lesz. A pácienseim arra panaszkodtak, ha az egyik szemüket becsukták, csak úgy tudtak dolgozni. A nap felére vagy végére az agyunk már nem tud külön energiát abba fektetni, hogy a 2 szemben nem egymásnak megfelelő helyen keletkezett ingerületet egyetlen egy darab éles képpé alakítsa. Az emberek 95%-ának van ilyen problémája, csak toleranciánk különbözőségéből fakad, hogy kinek okoz ez kézzel fogható panaszokat.

E fénytörési hibát speciális műszerrel pontosan be tudjuk mérni és megfelelő prizmás korrekcióval orvosolni tudjuk.

Presbyopia
A panaszok hátterében a leggyakrabban a presbyopia áll, vagyis az amikor a kisbetűk olvasása már nehézségeket okoz. A közelre nézés a kor előrehaladtával egyre nehezebbé válik. Az olvasás az írás minden közeli tevékenység elvégzése a látás romlásával egyre nagyobb problémát okoz. Ez egy teljesen normális, természetes okkal magyarázható jelenség: a szemlencsénk, mely képessé teszi szemünket arra, hogy szabadon érzékelje a különböző távolságokat egy idő után elveszíti rugalmasságát. Ezáltal a szem alkalmazkodóképessége csökken. Eleinte megpróbálja a problémát megoldani úgy, hogy az olvasandó szöveget kissé nagyobb távolságra helyezi. Eljön azonban az az idő amikor a karja már nem bizonyul elég hosszúnak. Ez az a pont, amikor valóban szüksége van segítségre ahhoz, hogy kényelmesen olvasson. Ilyenkor a bifokális vagy multifokális lencse nem a legjobb megoldás, mert a távoli korrekcióval nem látja a páciens a monitort, az olvasó résszel megint nem látja élesesen a képernyőt, sőt a megemelt fejtartás is kényelmetlen. A progresszív szemüveg átmeneti csatornája viszont esetenként keskeny ahhoz, hogy az egész képernyőt élesen lássa.

Megfelelő dioptriájú monitornéző szemüvegre van tehát szükség, a felső rész dioptriája a monitor távolságára az alsó rész dioptriája az asztal távolságára legyen beállítva. A szem fáradását az említetteken kívül egyrészt a nagy energiájú kék színű fénysugarak okozzák, amelyeket a számítógépek monitorai tartalmazzák, másrészt a műfény a természetesnél nagyobb arányban tartalmaz a sárga tartományban lévő fénysugarakat, melyek szintén nagyon fárasztják a szemet. A látható fény kék hullámhossza rövidebb hosszúságú, mint a vörös, és ezzel energiában gazdagabb, ami a szem tiszta törőközegeiben jobban szóródik. Ez a szóródás káprázathoz vezet és ezzel a kontraszt romlásához.(fehér alapon fekete betűk kontrasztja is nagyon fárasztó) Ezért minden típusú optikai lencsére dioptriás vagy dioptria nélküli változatban is elengedhetetlen az alapanyagában színezett lencsék kiváló monitorszűrő képességű réteg, melyek alapanyaguknál fogva igen jó szűrőhatással és kifejezetten a monitorok spektrumához igazított karakterisztikájukkal a gyakorlatban is remekül bizonyítottak. Ezek a lencsék kékblokkolók, amelyek káprázatcsökkentők és lényegesen javítják a kontrasztot, a sárga színtartományban is szelektíven szűri a fénysugarakat, ami javítja a számítógépes jelek felismerhetőségét.

 
A vörös nap a reggeli vagy az esti párában
A fehér napfénynek csak a hosszú hullámhosszú vörös hányada hatol át a párán, a rövidhullámú fényhányad szétszóródik. Vörös napot látunk, amely a valóságban reggel is olyan mint délben. Tehát a pára mintegy kékblokkoló játszik szerepet abban, hogy csak a hosszúhullámú vörös hatol át a közegeken és éles képet ad az ideghártyán. Hasonló hatás éri szemünket a monitor előtt ülve és műfény megvilágításban, ahol a hideg nagy energiájú kék fény miatt a kontraszt sokkal gyengébb. Cél: a színeket a vörös színtartomány felé eltolni.

Ez az első és leghatásosabb lépés, hogy szemünknek megadjunk minden esélyt, hogy a COMPUTERREL DOLGOZÓK PANASZAI enyhüljenek.

Itt említjük meg, az anyagában színezett lencsék, kiváló monitorszűrő képességét, melyek alapanyaguknál fogva igen jó szűrőhatással és kifejezetten a monitorok spektrumához igazított karakterisztikájukkal a gyakorlatban is remekül bizonyítottak. Emellett beltéri műfény megvilágítás mellett is kiválóan használhatóak. 
További védekezési módok a panaszok enyhítésére
    - üljünk minél messzebb a monitortól, legalább 60 cm-re
    - a szobában ne legyen csillogó felület
    - a monitor közepe kissé szemmagasság alatt legyen
    - gyakori pislogás, műkönny
    - monitor elé szűrőernyő az elektromos sugárzás széles tartományát szűrik
    - monitornéző szemüveg, amely főleg a kék és a sárga tartományban szűr, antireflex réteg a jobb fényáteresztés érdekében
    - nem utolsósorban egy átfogó szemészeti vizsgálat
    - a korrigálatlan fénytörési hibák orvoslása olyan egyéneknél, akik közeli munkát végeznek.
Általánosságban azt lehet mondani, hogy a képernyő előtti munka 70-75%-ban okoz panaszokat, mert ez a feladat nagyobb vizuális igénybevételt jelent, mint másfajta közeli munkavégzés.
A vizsgálatot mindig a páciens kikérdezésével kezdjük. Érdeklődésünknek ki kell terjednie arra is , hogy mennyit, milyen gyakorisággal és milyen monitor előtt ül az milyen távolságban és magasságban helyezkedik el.
-TARTSUNK SZÜNETEKET, ha 1 percre másfelé nézünk a munkát utána kényelmesebben tudjuk folytatni.
Hatályos rendelet írja elő a különböző képernyőt használók számára, a kötelező munkaszemüveg használatát
Magyarországon az 50/1999. EüM rendelet szabályozza a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeit. Ez a rendelet részletesen foglalkozik a képernyős munkahelyek kialakításának feltételeivel. E rendeletnek hamarosan várható a további jogszabályi részletezése, mely pontosan meghatározza, milyen szemüvegre vonatkozhat térítés.

A MAGYAR OPTIKUS IPARTESTÜLET és az OpticWorld azt ajánlja minden munkaadónak, hogy minden dolgozóval végeztessenek átfogó szemvizsgálatot a munkába állás előtt, aki ilyen munkát fog végezni.
A képernyős munkahelyeken dolgozók jó látásélességének biztosítása nemcsak emberiességi szempontok miatt fontos, hanem azért is, mert a jobb látás meg növekedett teljesítményhez vezet.