Optic World Optika – szemüveg, kontaktlencse, napszemüveg forgalmazás, látásvizsgálat

Kontaktlencse használata

Additional Info

 

Kontaktlencse használati útmutató

Tisztaság biztosítása

A higiénia alapvető követelmény a kontaktlencsét viselők számára, ezért fontos, hogy betartsa az alábbiakat: mielőtt a lencséhez nyúlna, mindig alaposan mosson kezet, lehetőleg antibakteriális kézmosóval vagy folyékony szappannal, illetve tisztítószerrel. Figyeljen arra, hogy kéztörlés után a törölköző apró szálai ne maradjanak a kezén. A lencsék előtt ne használjon kozmetikumokat, krémeket. Sminkjét a lencse felrakása után tegye fel. A műveleteket ajánlott sima, tiszta felület felett végezni, ezzel elkerülhető a lencsék elvesztése. Ha mosdókagyló felett dolgozik, használja a mosdótál dugóját.


A kontaktlencsék felhelyezése:

lapos_tanyer mely_tanyer
Lapostányér - helytelen Mélytányér - helyes

 

A kontaktlencse felhelyezése előtt ellenőrizze, hogy felülete tiszta-e, nem sérült-e meg, vagy nem szakadt-e el. Ha szennyezett, tisztítsa meg a lencséhez ajánlott ápolószerrel; ha szakadt dobja ki, és vegyen elő egy újat. A lencsék felcserélésének elkerülése végett mindig a jobb szemével kezdjen. Helyezze a lencsét a mutatóujjára, és szemmagasságban tartva ellenőrizze, hogy a lencsék nincsenek-e kifordulva.

 1.A jobb keze középső ujjával húzza le az alsó szemhéját

2. Bal keze mutatóujjával húzza fel a felső szemhéját a szempilláival együtt, és óvatosan helyezze a kontaktlencsét a szeme közepére

3. Nézzen lefelé, és engedje vissza az alsó, majd a felső szemhéját. Néhány másodpercig forgassa körbe szemét, amíg a lencse a helyére nem kerül.

4. ha úgy érzi, hogy a lencséje nincs a helyén, akkor zárja le a szemhéját, majd finoman masszírozza a lencsét a helyére a szemhéján keresztül

 


A kontaktlencse eltávolításának 2 módszere

 A, Nézzen egyenesen előre – tág, nyitott szemmel -, majd a mutató- és a hüvelykujjával enyhén nyomja össze a kontaktlencse széleit. Ezután emelje ki a lencsét a szeméről. Vigyázzon arra, hogy a körmeivel ne sértse meg a lencséit.
 B, Ügyeljen arra, hogy mindig ugyanazt a lencsét vegye ki először.Nézzen felfelé, és egyik mutatóujját helyezze a kontaktlencse közepére. Húzza le a lencsét az alsó szemhéjáig, majd az így felgyűrődő kontaktlencsét finoman emelje ki a szeméből.

 


A kontaktlencse tisztítása, tárolása.
A lencsék tisztán tartása alapvető követelmény a kontaktlencsét viselőknek. Ezért fontos, hogy betartsa orvosa, kontakto-lógusa javaslatait, illetve az alábbi utasításokat:

tisztitas 1.A lencsét eltávolítása után tegye a tenyerébe

2. Öntsön néhány csepp ápolószert a lencsére. Körkörös mozdulatokkal finoman dörzsölve tisztítsa meg. (Peroxid alapú rendszernél ezt a tisztítási műveletet nem kell elvégezni)

3. A lencsét tisztítás után bőven öblítse le ápolószerrel, ügyelve arra, hogy az összes szennyeződést eltávolítsa (felhalmozódott nyálka, baktériumok, lerakódások)

4. Helyezze a lencsét a tokjába, ügyelve arra hogy a megfelelő helyre kerüljön. (Az R a jobb oldali, az L a bal oldali tégelyt jelöli)

5. Ügyeljen arra, hogy az ápolószer teljesen ellepje a lencséket!


Fontos:
-Mindig a lencséhez ajánlott ápolószert használja
-Soha ne keverje az ápolószereket
-Soha ne használja újra a lencsetokban lévő oldatot
-Minden nap friss folyadékot használjon, mind a tisztításhoz, mind a tároláshoz, föggetlenül attól, hogy használta-e a kontaktlencséit vagy sem
-Minden lencséhez csak az ajánlott ápolószereket használja, a használati utasításoknak megfelelően (kemény, félkemény, lágy típusú lencsék)
-Soha ne tárolja lencséit sóoldatban
-Soha ne vegye a lencséit a szájába
-Soha ne használjon csapvizet, sem a kontaktlencse, sem pedig a tároló tok tisztítására

Ügyeljen arra, hogy ne hagyja sokáig a szabad levegőn a lencséket, mert kiszáradnak és törékennyé válnak. Ha a szeme bepirosodik, vagy kényelmetlen, irritáló érzése van, vegye ki a lencséket. Ha a javulás nem tapasztalható, keresse fel orvosát, kontaktológusát. Fontos, hogy részt vegyen a rendszeres kontaktológiai kontrollvizsgálatokon. Orvosa, kontaktológusa ajánlásával használjon szemcseppet és fehérjeoldót. Kézmosáshoz és a kontaktlencsetok tisztításához használjon optikai kézmosót.