Optic World Optika – szemüveg, kontaktlencse, napszemüveg forgalmazás, látásvizsgálat

7 ok, száraz szem szindróma kialakulásához

Eltérő okai, de hasonló tünetei lehetnek a szemszárazságnak. Égető, viszkető érzés, szemszárazság, idegentest-érzés az, amit legtöbbször ilyenkor tapasztalunk. A sűrű pislogás arra utal, hogy csak több energiával tudja a megfelelő filmréteget biztosítani a „szem-csapata”.Ha enyhék a tünetek, egyszerű megoldások is segítenek.

Allergia

Előfordulhat, hogy csak az időjárási körülmények okozzák a szemszárazságot: a szél, a por vagy az erős napsugár. Azonban van, amikor azonosíthatók az allergiás időszakok. Ilyenkor nem csak az orrfolyás non-komfort érzése okoz zavart, hanem a szemviszketős, könnyezős időszak is.
A kor előre haladta
A szervezet minden része így a szem is, egy ideig fejlődik. Utána figyelmes odafigyelés és munka, hogy kifogástalanul működjön. Ide tartozik a könnycsatorna is, amitől az az érzés alakul ki, hogy: Jó, jó, de nem olyan jó, mint régen volt.

Gyógyszerek

Az antibébitabletták, azaz fogamzásgátlók, épp úgy okozhatnak ilyen tünetet, mint a stresszoldók, antidepresszánsok, bétablokkolók. Érdemes átböngészni az apró betűs mellékhatásokat.

Autoimmun betegség

Bőven elég bajjal jár egy ilyen kór, és akkor még ez is... A kisebb mennyiségű könnytermelés az oka, hogy többek között ez a tünet is jelentkezik. De, mind közül, talán ezt a legkönnyebb „orvosolni”.

dorka szaraz4

Szemhéj-betegségek

Amikor ennek a tökéletesen kalibrált, de sérülékeny területnek akár csak a peremén is elváltozás van, az érinti a szem működésének egészét. Például megváltozhat a könny összetétele. Ha mások a folyadék részecskéi, akkor az másként terül- vagy illan el. Így okozva szemszárazságot.

 

Gyulladás ott vagy máshol

A testben fellépő gyulladás nagy konspirátor. Széles az ötletek tárháza, hogy milyen tüneteket produkálhat. A kötőhártya lob első dolga, hogy az összefüggő felületen hűsítő, enyhítő könnyet vonja meg. Vagy párologtatja el gyorsabban, mint jólesne.

A szem felszínének sérülése

A hegesen gyógyuló felületen olyan helyzetbe kerül a könny, mintha repedezett aszfalton próbálnánk görkorcsolyázni. A felszínen lévő zsíros réteg és rajta a könny filmrétege nem tud simán siklani, elterülni és megmaradni. A kis sérülésnyomok barázdái „patakmederként„ vezetik el a nedvességet.

Tanulság:

Az egészségesen csillogó szemfelszín, nem csak szép, de a fertőzések elkerülésében is fontos szerepet játszik. Ügyeljünk rá, hogy ne dörzsöljük, nyomkodjuk a szemgolyónkat, ha száraznak érezzük. A szemcseppek, - gélek alkalmazása sokat képes segíteni. Már az első termék kiválasztásnál is tanácsot kérni, de elhúzódó alkalmazás esetén feltétlenül konzultáljunk szakemberrel!

szem 002-620x330