• 2018-01-31
  • Kontaktlencse

Bár nem foglaltam újévi fogadalomba, az orvosi ellenőrzések az esztendő elején rutinnak számítanak. Évente egyszer, egy jól tervezhető időszakban jelentkezem be az optikusomhoz a telefonszámán vagy a netes felületén.

Kedvelem a személyét, és biztonságot ad, hogy akárcsak egy békebeli orvos áttekinti a látásom “előtörténetét”. Az a fajta finnyás “beteg” vagyok, aki szereti, ha a szakember megindokolja mit, miért javasol. Azt is nagyon szeretem, amikor elmondja, ha nem tartom be az utasításait, mire számíthatok.

Gyerekeknek és apróságoknak

Tapasztalataim szerint a gyermekekkel foglalkozó szemészeknek van valami különös aurája. Arra ösztönzik a kicsinyeket, hogy ott és akkor bizonyítsák, minden teszten a lehető legélesebben látnak: a színes pöttyökből egy pillantásra felismerik az ábrát, és a legapróbb formák irányát.  Ha a vizsgálat előtt panaszkodott is a szemére (esetleg csak vágyott szemüvegesnek lenni), a vizsgálat egyértelmű választ ad, hogy valóban szükséges-e pápaszemet viselnie.

Ifjú hölgyeknek és uraknak

Ebben az életkorban a szemek kocsányként csatlakoznak a virtuális felületekre. Olyan fontosnak tűnik a monitorhasználat, mint a levegővétel. Gyakorisága és az ezzel töltött idő hossza is ehhez közelít. Így a szem sajátos igényeire kevés figyelem jut.

A jó családi programok, a sport, a szabadban töltött tevékenységek vagy a (személyesen játszott!) társasjátékozó barátok sokat segíthetnek. A száraz, véreres, könnyező, monitoron edzett szemeket azonban érdemes kontrollra vinni.

Felnőtteknek és szülőknek

Elfoglaltak vagyunk. Minden fontosabb az első kellemetlen orvosi diagnózis kézhezvételéig. Azonban milyen üdítő, amikor az optikusunk azt mondja: Önnek a látása akár egy húszévesé! Az ilyen mondatokért érdemes élni.

Másfelől azonban az élet derekán, az életközepi válság idején, jelentkezik az időskori rövidlátás előszele. Megnyugtató konzultálni erről szakemberrel.

Idősebb fiataloknak, akik évről évre üdébbek

A nálam közel 20 évvel idősebb édesanyámnak és nagyanyámnak nincs okuláréja. Elképzelésem sincs hogy csinálják. Neteznek: tartják a kapcsolatot az unokákkal, fotómontázst készítenek a barátnőiknek, akikkel recepteket is cserélnek. Tévéznek. Nézik a sorozataikat. Mégis az esti mese olvasásához nincs szükségük szemüvegre…

A hályogot és más életkorral járó betegségeket azonban időben el akarják csípni. Interneten foglalnak helyszínt és időpontot látásvizsgálatra, és még ők figyelmeztetnek, hogy a kontroll előtt 24 órát ne hordjam a kontaktlencsémet.

Rendszerességükkel megelőzik mindazt, ami emberi ésszel előre látható. Kézben akarják tartani a testük működését. Ez a tudatosság mindig lenyűgöz. El se jutnak az aggódásig, és 200-szor energikusabbak, mint… mint két Macskanő.