• 2018-03-05
  • Szemüveg

Javítsd otthon a szemüveged! 5+1 tipp, hogy ha törik, hajlik, kiesik, rácseppen

Időnként felmerül, hogy a szemüveg otthon is javítható. Majd rájövünk, hogy ezt jobb lett volna elfelejteni, mielőtt eszünkbe jutott volna. Máskor kiderül, hogy ezeket a javításokat ingyen vagy igen kis költséggel orvosolja az optikus.

1. Karcolódás

A lencse kis karcolódásai szinte alig láthatók a szemüveg viselője számára. Bár létezik leírás az autófényező viasz, a fogkrém, a vazelin és a szélvédőtisztító rés feltöltő hatásáról, egyiket sem próbáltam.

Ha választani kéne akkor a szódabikarbónás keveréknek hinnék, mert mindenki tudja, hogy a nátrium-hidrogén karbonát mindenre jó…

Visszatérve a karcok javítására, többnyire nem igényel sürgős beavatkozást. Hacsak nem bújunk be fejjel egy méteres rózsabokorba. Ebben az esetben előfordulhat a látást zavaró mennyiségű és mélységű karc. De miért tennénk ilyent karácsonykor?

2. Szártörés

A pillanatragasztó jó megoldás lehet. Fontos ügyelni, hogy a ragasztás helye száraz, por- és zsírmentes legyen, és pontosan illeszkedjenek a részek.

Hibalehetőség:

  1. Ha kipattant egy pici rész, a két darab nem illeszkedik 100%-osan, így a ragasztó nem tud tökéletes illesztést biztosítani.
  2. A nem jól illesztett szár ferde szemüveget eredményez. A helyreállított szár nem adja a korábbi kényelmet és látásélményt.
  3.  A pillanatragasztó utólag nem vagy roppant nehezen távolítható el. Ezáltal tönkremehetnek olyan részek, amelyek nem szorulnának cserére.

A megoldás: új szár. Többnyire lesz olyan, mint az eredeti, de ha nem, akkor immár két új szár árából “új szemüveged” lesz.

3. Tappancsvesztés

Szemüvegeim történetében ez a legtipikusabb. Megdörzsölöm az orrnyergem, picit megmasszírozom a könnycsatornám és azt gondoltam, közben elég a homlokomra tolni a szemüveget. Rövid távon beválik, aztán váratlanul nem…

Javítása egyszerű, ha van otthon tartalék tappancs, mini csavar és csavarhúzó. Ha nem megfelelő a csavar mérete vagy a bevezetés szöge, “elnyíródik” a csavarmenet. Ezért ha javításra adjuk a fejünket, legyünk precízek, mint egy optikus.

A tappancsokat ingyen cserélik az optikai üzletben. Amennyiben jó a menet, és nincsen “elbarkácsolva”.

4. Rácseppen

A ragasztópisztoly cseppje, gyertyaviasz, műhó spray, alkoholos arany- és ezüstlakk filc stb. Az első feladat túlélni szívroham nélkül azt a pillanatot, amikor észreveszed szemüvegeden a nyomot.

A pánikban történő cselekvés csak brilliáns elméknél és akcióhősöknél nem okoz nagyobb gondot, mint az eredeti probléma. A termék leírásán szerepel, hogy mi oldja, és az is, hogy milyen felületeken ne próbáld meg használni azt az oldószert. Ha még sincs ilyen infód, forgó vagy törésveszélyes részen van, fordulj optikusodhoz.

5. Lencse kiesése

Hirtelen hőmérséklet különbségre egyes damillal rögzített, keret nélküli vagy félkeretes szemüvegek hajlamosak elpattanni. Bármilyen nagy kísértés szemüvegbe menni a szaunába, nem mindegyik damil állja a tesztet.

A csavarral rögzített teljes kereteknél már tisztításkor látszik, ha kissé elnyílt vagy eltörött a csavar. A házi javításnál olyan ragasztót használj, amely stabil kötést ad, és a lencse újra nem eshet ki. Ha elsőre sérülés nélkül hullott ki a lencse, kár kísérteni a sorsot, hogy másodszorra nem esik puhára.

5+1. Összegzés

  1.  Érdemes pótszemüveggel, kontaktlencsével felszerelkezni. Esetleg szemüveg nélküli programokkal tölteni az időt. Az sem olyan rossz…
  2. Nézd meg a neten, hogy miként alakul az Optic Word ünnepi nyitvatartása.
  3. Élvezd a megjavított szemüveged, amely több órás vagy napos nélkülözés után úgy hat, jobb, mint az eredeti volt.