• 2019-05-05
  • Hírek

Szemüveget a sofőrnek!

A gyors észlelés, az élés látás életeket menthet a közutakon! Nem véletlen, hogy az orvosi vélemény kiállításához szükséges egyik legfontosabb dolog a látásvizsgáló tábla olvasása. Aki látáskorrekcióra szorul, annak ez a tény a jogosítványába is bekerül.

Sokan a jogosítványhoz szükséges, kötelező, orvosi vizsgálaton tudják meg, hogy gond van a szemükkel – kezdi beszámolóját Pető Attila, akit sokan Kreszprofesszor néven ismernek és azon túl, hogy a Mosolyzóna Autósiskola vezetője, maga is szemüveges. A szakértő felhívja a figyelmet, hogy ahhoz, hogy valaki a volán mögé üljön szükséges egy orvosi vélemény, ami a tanuló szemének állapotára is kitér. Aki a megszokott betűtábla jeleit legalább a piros vonalig el tudja olvasni az korlátozás nélkül vezethet, akinek ez gondot okoz, annak szemüveg kell, ha jogosítványt szeretne.

  • Nemcsak a forgalomban kell a szemüveg! Már az oktatás során kérjük, ha ez szerepelt az orvosi alkalmassági lapon, hogy viselje a tanuló a szemüveget. Még nálunk is szigorúbbak a vizsgabiztosok. Aki gyakorlati vizsgára indul és rövidlátó, az számítson rá, hogy csak akkor ülhet a volán mögé, ha felvette a szemüvegét. Sőt! Az is megeshet, hogy a vizsgabiztos látáspróbát kér, le kell olvasni egy autó rendszámát vagy egyéb módon kell bizonyítania a jelöltnek, jól lát. Ez elő szokott fordulni például akkor, amikor a papíron szerepel, hogy szükség van szemüvegre, a vizsgázó pedig kontaktlencsét hord, aminek a meglétét nem olyan könnyű ellenőrizni, mint a szemüvegét. – meséli a tapasztalt oktató.
  • Mi a helyzet vizsga után?
  • A jogosítványba bekerül a megfelelő kód (110 – tartalék szemüveg tartása kötelező, 180 max. 80 km/óra sebességgel haladhat, stb.), ezt a közúti ellenőrzés során a rendőr számon kérheti. Baleseteknél pedig, amennyiben az érintettek között van olyan, akinek szerepel a látássegítő eszközre vonatkozó kód a jogosítványában, kiemelten ellenőrzik, hogy viselte-e az ütközés alkalmával. Ez ugyanis befolyásolja a felelősség megállapítását.

Gond abból szokott lenni, amikor a kisebb látáshibákat lézeres szemműtéttel korrigálják, de nem vezetik be a változást a jogosítványba. Ilyenkor ugyanis a rendőr kéri a szemüveget. Ezzel szemben, ha nincs a dokumentumban, de viselünk szemüveget vezetés közben az nem probléma.

  • Okoz-e nehézséget a szemüveg vezetés közben?
  • Van, amit meg kell szokni, például, hogy a szemüveg kerete holt teret hoz létre. Akár egy lelépő gyalogost is kitakarhat egy vastagabb keret. Tehát másként kell forgatnunk a fejünket, ha teljes képet akarunk kapni, de ez hamar megtanulható. Arra is ügyelni kell, hogy mindig tiszta, karcmentes lencse legyen az orrunkon, mert, főként éjjel, a tükröződés nagyon veszélyes lehet.

Ingyenes látásvizsgálat
az Optic World optikai szaküzleteiben