• 2019-06-18
  • Szemünk egészsége

Szemünk világa

Látószervünk épségének megőrzése minden korosztályban nagyon fontos. Nem véletlenül hangsúlyozzuk – mi, szemészeti szakemberek – a rendszeres látás- és szemvizsgálat jelentőségét. Gyakran mondom pácienseimnek, hogy a szem nem csak a lélek tükre… keringés és érrendszeri betegségek, elváltozások , már korai stádiumban felfedezhetők a szemfenéken, amikor még egyéb panasz nincs.

A két alattomos ellenség

Szemészeti szövődmények tekintetében a két legjelentősebb egészségügyi probléma, a HYPERTONIA ( magas vérnyomás) és a DIABETES ( cukorbetegség ). Ez a két betegség a legalattomosabb ellenség. De miért is?

Sajnos  a legtöbb esetben nagyon hosszú ideig tünet –és panaszmentesen rombolják  érrendszerünket, s amikor már nyilvánvalóvá válik a betegség megléte, sok esetben visszafordíthatatlan állapotokat észlelhetünk. A cukorbetegség a szervezet szénhidrát háztartásának felborulását jelenti. Nagyon fontos, hogy akinél diagnosztizálták ezt a problémát, arra törekedjen, hogy szervezetének glükóz háztartása minél előbb kontroll alá kerüljön és visszaálljon a normális értékekre. Ugyanis a magas “ cukorérték” miatt károsodik az érfal, és az elváltozások  érelzáródásokat okozhatnak, ami oxigénhiányos állapotokhoz vezet.

A fent említett  tünetek látószervünk  ideghártyáját érintik a legérzékenyebben –  érújdonképződések, szemfenéki  bevérzések, látásvesztés, stb.  Ez egy nagyon vérbő terület, ahol a hajszálerek –  arteriolák és venulák –  állapota könnyedén megfigyelhető a szemfenék vizsgálat során. A vizsgálat nem jár fájdalommal – esetleg egy kicsit kellemetlen az erős megvilágítás …- azonban diagnosztikai szempontból nagyon nagy jeletősége van. A szemfenék az egyetlen hely az emberi  szervezetben, ahol az érrendszer állapotát nyomon lehet követni – a “teljes” szervezetünkre nézve, ami meglehetősen fontos tény – és nincs szükség semmilyen bonyolult beavatkozásra.  Ez a vizsgálat a magas vérnyomás betegség megállapításánál is rendkívül fontos.

Látószervünk másik nagy ellensége – a magas vérnyomás – szintén észrevétlenül “rombol”. A nem kezelt hypertonia, roncsolja az érfalat, minek következtében a károsodott érszakaszon folyadék, majd vér lép ki – vizenyőt és bevérzéseket okozva.

Károsítva ezzel az ideghártyát, ami jelentős látásromlással és látótérkieséssel járhat. A szubjektív tünetekre mindig oda kell figyelni, szervezetünk adhat olyan jeleket, amikre érdemes figyelmet fordítani.  Például, ha úszó homályok jelennek meg a szemünk előtt, vagy ha a látásunk hirtelen megváltozik. A hypertonia és a diabetes is befolyásolja a fénytörést – ami változó látásélességként jelentkezhet. A  vércukorszint és a vérnyomás ingadozásával a látás hol jobbnak, hol rosszabbnak tűnhet. Emiatt nagyon fontos, hogy szemüveget csak abban az esetben készítessünk, – ilyen módon a pénztárcánkat is kímélve –  amikor  a fent említett értékek a normál és lehetőség szerint állandó szintet mutatnak.

Meg kell még említenem, hogy a diabetes-es páciensek számára a kontaktlencse viselése nem ajánlott! –   a diabetes következtében károsodik a szövetek keringése, emiatt a szemhéjszélben, a kötőhártyában, vagy a szaruhártyában gyakrabban alakulhat ki gyulladás. Ezek a gyulladások nehezen gyógyulnak és múlnak el. A horzsolásos sérülések is sokkal lassabban gyógyulnak. A kemény kontaktlencsénél a horzsolásos sérülések, lágy kontaktlencsénél pedig a fertőzés veszélye nagyobb. Hypertonia-nál nincsenek kontraindikációk, hordható kontaktlencse, az előírásoknak megfelelően, és a kontroll vizsgálatokat betartva.

Ne feledjük! 45-50 éves kor felett, valamint diabetes és hypertonia esetén kiemelten fontos az évenkénti szemfenék vizsgálat.  Jó egészséget!

Sipos Anita –  optometrista-kontaktológus