• 2019-11-20
  • Különlegesség

Vezess nagyobb biztonsággal, láss tisztán az utakon is!

Az őszi eső, a téli fagy, ahogyan ezt minden rutinos sofőr tudja, új kihívások elé állítja az autósokat. Kiemelten igaz ez azokra, akik szemüveget viselnek vezetéshez. De elegendő néhány dologra figyelni, hogy a csúszós utak és romló látási viszonyok ellenére biztonságosan közlekedhessünk.

110 – a szemüveges kód

Akinek a jogosítványában szerepel, hogy látáskorrekcióra szorul, az kizárólag szemüvegben vezethet. A 110-es kód sebesség korlátozást is jelent, 180 km/h-nál gyorsabban nem hajthatnak ezek a sofőrök autópályán sem. Kötelező a tartalék szemüveg, de ezt ritkán kérik a közúti ellenőrzések során, ha azonban baleset történik szinte minden esetben meggyőződik arról az intézkedő rendőr, hogy viselt-e szemüveget a sofőr, akinek ez szerepel a jogosítványában.

Persze nem a rendőr kedvéért kell szemüveget viselni, hanem azért, mert az éles látás a biztonságos vezetés elengedhetetlen feltétele.

Ingyenes látásvizsgálat
az Optic World optikai szaküzleteiben

Nehezített pálya

A szemüvegben való vezetést meg kell szokni, hiszen a perifériás észlelés más és a most divatos vastag keretek holtteret képeznek, de ezeket általában már az oktatás alatt megtanulják az érintettek. Az is nagyon fontos, hogy tiszta és karcmentes lencsék legyenek, mert a maszat homályossá teszi a látást, a karcolások pedig fokozhatják a visszacsillanásokat és torzíthatnak, ezzel rontva a helyzetet.

“Egyre többen viselnek kontaktlencsét, nekik, ha ez a jogosítványukban szerepel, pótszemüveget kell az autóban tartaniuk. Ezt egyfelől számon kérheti az ellenőrzéskor a rendőr, de ennél lényegesebb, hogy a kontaktlencsékben gyorsabban fárad (és szárad) a szem, ezért egy nehéz nap végén érdemes szemüvegre váltani, ha hosszú az út hazáig.”

Pára és eső is nehezíti a szemüvegesek életét a hűvös évszakokban. A lencsét a nedvességtől megvédeni nem tudjuk csak esernyővel, de a kesztyűtartóban lapuló puha, kifejezetten szemüveg tisztásra alkalmas törlőkendő megoldja a gondot. (Ne papír zsebkendővel!) A párásodás megakadályozására az interneten számtalan praktika található, de a legjobb a gyári, pontosabban a profik által az optikában felhelyezett bevonat, ami ezt a gondot kiiktatja.

Mi segíthet a vezetésben?

A fényszórók beállítása, a szélvédő tisztasága és az autó jó műszaki állapota elengedhetetlen. Legalább ilyen fontos tisztában lenni azzal, hogy a szem a nehéz látási viszonyok és a nagy koncentráció miatt hamar elfárad. Érdemes hosszú utakon rendszeresen pihentetni.

“A Zeiss DriveSafe lencséivel ezeket az akadályokat könnyebben veheted! A lencse kiválóan teljesít gyenge fényviszonyok között, csökkenti a zavaró tükröződéseket, kialakítása növeli a látómezőt és könnyíti a fókuszváltást a műszerfal, a tükrök és az út között.”